Thursday, October 22, 2009

စြယ္စံုရ ႀကက္သြန္နီ

ကဲ.. ဟင္းခ်က္ဖူးသူတိုင္း၊ ဟင္းမခ်က္ဖူးရင္ေတာင္မွ ခ်က္ေနတဲ့သူေတြလုပ္တာကိုင္တာ ျမင္ဖူးရင္ ဟင္းခ်က္ရာမွာႀကက္သြန္နီဟာမပါမျဖစ္ဆိုတာသိႀကမယ္ထင္ပါတယ္။ "အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ" ဆိုသလိုပါပဲ။ ဘယ္ေလာက္ပဲ ေခတ္မီပါတယ္ပဲေျပာေျပာ၊ ငယ္ငယ္က တိုင္းရင္းေဆးတစ္ခြက္ (အနည္းဆံုး လ်က္ဆား) ေလာက္ေတာ့ ေသာက္ဖူးႀကမယ္ထင္ပါတယ္။ ဒါေႀကာင့္လြယ္လြယ္ကူကူလည္းရႏိုင္၊ အၿမဲတမ္းလည္း စားသံုးျဖစ္ေနတဲ့ ႀကက္သြန္နီရဲ႕ ေဆးဘက္၀င္ပံုေလးေတြကို မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။

ႀကက္သြန္နီ၏ အသံုး၀င္ပံုမ်ား




၁။ ကေလးမ်ား ေသးၿပီးညွက္ေနလွ်င္ ႀကက္သြန္နီဥႏွင့္ ထန္းလ်က္ကိုေရာကာ ေကၽြးပါက ဖြံ႕ထြားလာသည္။
၂။ အိပ္မေပ်ာ္လွ်င္ ႀကက္သြန္နီကို မီးဖုတ္ (သို႔) ေပါင္းၿပီးစားရသည္။
၃။ ႏွာေခါင္းေသြးထြက္လွ်င္ ႀကက္သြန္နီရွဴက ေပ်ာက္၏။
၄။ နားကိုက္လွ်င္ ႀကက္သြန္နီကိုေထာင္း၍အရည္ညွစ္၊ မီးႏွင့္ပူေအာင္လုပ္ၿပီး နားထဲသို႔ေႏြးေႏြးထည့္ရသည္။
၅။ ေခ်ာင္းဆိုးလြန္းလွ်င္ ႀကက္သြန္နီဥကို အစိမ္းစားေပးရသည္။
၆။ အိမ္တြင္ သေဘၤာေဆးသုတ္ၿပီးကာစ နံေစာ္၍မခံႏိုင္လွ်င္ အိမ္ထဲတြင္ ႀကက္သြန္နီကိုလွီး၍ ေရစိမ္ထားက အနံ႔ေပ်ာက္သည္။
၇။ ပ်ားတုပ္ခံရလွ်င္ ႀကက္သြန္နီအၿမိတ္မွရေသာ အရည္ႏွင့္ပြတ္က အရွင္းေပ်ာက္၏။

Reference: သစ္ဥသစ္ဖု၊ ၀လံပန္းမံ

No comments:

Post a Comment